Každá rodina má svoje vlastné sviatočné zvyky a tradície. Chvíle, ktoré takto spolu s našimi mamkami a babkami trávime, s láskou odovzdávame ďalej, ako naše dedičstvo. Príprava na Vianoce ale môže byť niekedy plná stresov. Zohnať darčeky, ozdoby, dekorácie, nachystať koláče, stromček a svetielka dá zabrať. Skúsme teda na moment spomaliť. Je to rozhodnutie, ktoré nikto iný za nás nespraví. Vychutnávajme si spoločnosť našich blízkych, a uchovajme si spomienky na tieto pekné chvíle čo najdlhšie.
Teplo domova a kruh rodinného tepla uchovávame my, ženy. Každá z nás to robí s jedinečnosťou a vášňou sebe vlastnou.

recept na perniky, sviečka na stole a tanier s perníkami

Ja Vám teraz predstavím náš rodinný recept na perníky. Hoci som vyskúšala aj iné, vždy sa vrátim k tomuto pôvodnému, ktorý si nezmenený v rodine posúvame už roky.

Cesto na jednu dávku sa skladá z:

  • 500g hladkej múky
  • 200g práškového cukru
  • 100g masla (ja si ho roztopím aby bolo tekuté,ale nesmie sa pražiť)
  • 3 vajcia
  • 100g tekutého medu
  • 1lyžička jedlej sódy (prášok do pečiva)
  • 1 lyžička perníkového korenia (poďľa chuti a kvality korenia pridám viac,alebo menej)
  • vajíčko na potretie a orechy na ozdobu

Zo surovín si pripravím cesto, ktoré poriadne premiesim. Nechám ho odpočívať v chladničke aspoň do druhého dňa, aby sa perníkové korenie a medová chuť pekne rozležali a dozreli.


Kým na druhý deň začnem piecť perníky, venujem pár minút tomu, aby sme mali doma tú správnu vianočnú atmosféru. Do pozadia si pustím obľúbené koledy, a za jemných tónov hudby zatopím v kozube alebo zapálim adventnú sviečku, nalejem si pohár vína či spravím šálku horúceho čaju. Nezabudnem zavolať na pomoc veľkých aj malých „vianočných škriatkov“. Veď zapojiť sa do robenia neporiadku by predsa mali všetci.

Potom si z chladničky vyberiem cesto, rozvaľkám si ho na hrúbku asi 0,3cm, vykrojím perníky a ukladám na pekáč vystlaný papierom na pečenie.


To už je múka na podlahe, ruky nasiaknuté vôňou perníkového korenia, poháre od čaju či vína sú plné našich odtlačkov prstov zamazaných od cesta. Po celej kuchyni sú rozložené pekáče, formičky, kuchynské utierky… Všetko je skrátka tak, ako má byť. Vtipné tanečné kreácie či trpezlivé vysvetľovanie postupu pečenia a pomoc pri vykrajovaní našim ratolestiam nesmú chýbať.

Vykrojené perníky si pred pečením v rúre ešte potriem rozšľahaným vajíčkom, dozdobím orechom či mandľou a pečiem do zlata. Každá gazdinka si svoju rúru pozná najlepšie. U mňa je ideálna teplota na pečenie perníkov 180 stupňov a čas 10 minút. Pracovný ruch, šum a vôňa hotových perníkov v celom dome u nás dokonale dopĺňajú očakávanie Vianoc a radosť z príprav.

Nech už trávite tento adventný čas akýmikoľvek prípravami, verím, že prežívate príjemné chvíle, na ktoré budete môcť ešte dlho spomínať.


Dobrú chuť.

Vaša Nezábudka

One thought on “Rodinný recept na mäkké perníky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

X