Kvety a moja práca Vás sprevádzajú aj v takých životných situáciách, kde citlivý prístup a dôstojnosť musia byť zachované v každom aspekte. Pohreb a na ňom rozlúčenie sa s blízkymi je nevyhnutnou súčasťou nášho bytia. Patrí to ku najťažším chvíľam pre rodinu i priateľov, preto je pri poslednej rozlúčke potrebné dodržať isté pravidlá. Vyhneme sa tak nevhodnému správaniu a nechcenému prejavu neúcty.

pohreb, smútočná kytica, cintorín, spomienka

Oblečenie

Najbližšia rodina by mala byť oblečená v čiernej, pre ostatných je prípustná aj iná tmavá voľba. V žiadnom prípade to nesmie byť vyzývavé, farebné  alebo  vulgárne. Potrhané rifle a výrazné vzory na pohreb nepatria. Je nutné rešpektovať smútočnú atmosféru.  Ženy by sa mali vyvarovať mini sukniam, výrazným šperkom alebo veľkým výstrihom. Prípustná je čierna šatka alebo klobúk. U pánov oblek v tmavej farbe, čierne topánky, čierne ponožky, biela košeľa doplnená čiernou kravatou alebo motýlikom. 

Kondolovanie

pohreb, smútočná kytica, cintorín, ruža

Ak neviete nájsť správne slová, tak jednoduché podanie ruky  a úklon hlavy stačí. Taktiež je vhodná krátka veta s vyjadrením úprimnej sústrasti, ktorá je prenesená tichým, kľudným tónom. Radšej sa vyvarujeme slovám, ktoré by zbytočne znásobovali žiaľ. Z pravidla sa kondoluje len najbližšej rodine pri vstupe pred začiatkom pohrebu. Akákoľvek ochota pomôcť, by sa nemala spájať s prejavom sústrasti a nechajte si ju radšej na neskôr. Kondolovanie je prípustné asi do dvoch týždňov po pohrebe buď osobne, alebo zaslaním listu. Určite ho nevoľte formou cez SMS, email alebo telefónny rozhovor.

Smútočná kytica, kvety a veniec

Pri pietnom akte sa v aranžovaní dodržujú isté zásady, ktoré majú svoj symbolický význam. Smútočné kytice určené na pohreb majú byť decentné, zo živých kvetov a vždy len v párnom počte. Kladieme ich k truhle pred začiatkom obradu a pri ich voľbe zvažujeme niekoľko možností. Sú vnímané ako posledný dar odovzdaný zosnulému, majú magický význam a už odpradávna sa používajú pri všetkých obradoch.

Farba
  • Biela je asi najpoužívanejšia a nič s ňou nepokazíte. Ak ide o mladého človeka, volíme skoro vždy len bielu. Ideálne ľalie ako symbol nevinnosti a čistoty.
  • Žltá je cirkevná farba a veľmi často sa používa v spomienkovej väzbe.
  • Červená je rovnako vhodnou, hlavne ak ide o ľudí vo vysokom a úctivom veku.
  • Fialová je vnímaná ako farba duchovna a na pohreb volíme tmavofialovú.
  • Ostatné farby v rôznych kombináciách ukážu rovnako dôstojne ak sú vyberané s citom.
Druh kvetov

Prevažne sa uprednostňujú kvety, ktoré kvitnú na jeseň. To vychádza z našej tradície – spomienka zosnulých je v posledných jesenných dňoch a v priaznivej situácii sa zosnulý dožil vysokého veku, čo je vnímané ako neskorá jeseň života. Farby a druh kvetín vyberáme aj s ohľadom na obľúbenosť a prianie zosnulého. Ak niekto miloval žlté slnečnice, určite pôjdeme týmto smerom. Častou voľbou sú chryzantémy, kaly, ruže, ľalie, gerbery, karafiáty a hortenzie.

Veľké kytice a vence dáva najbližšia rodina, kolektív alebo firma. Ich vhodným doplnením je aj vypísaná stuha s krátkym textom.

Príklad textu na smútočnú stuhu
  • Posledné zbohom
  • Posledný pozdrav
  • Myslíme na Teba
  • Nezabudneme
  • Ostávaš s láskou v našich srdciach
  • S hlbokou úctou spomínajú
  • Lúčime sa s Tebou
  • Na večnú pamiatku
  • S láskou a vďačnosťou

Správanie sa počas smútočného obradu

Posledná rozlúčka je emočne náročná a stresujúca aj pre dospelých. Ak je to možné, tak deti by na pohrebe nemali byť. Celá udalosť sa má niesť v tichom, dôstojnom duchu, akýkoľvek hlučný prejav je neakceptovateľný, aj keď ide o hlasný plač. V takom prípade je vhodné odprevadiť trúchliaceho bokom jemnou a pokojnou formou . Pietny akt nesmie byť rušený ani hlasnými rozhovormi, zvoniacim telefónom alebo akokoľvek inak.

pohreb smútočná kytica, cintorín a jarné kvety, etika na pohrebe

Mnohé náboženstvá veria, že smrťou odchádzame z tohto sveta a vchádzame do iného. Tento prechod má svoje posvätné rituály a aj v našej kultúre a spoločnosti sa dodržiavajú isté pravidla. S týmto vedomím sprevádzame milovaného a navzdory obrovskému smútku si zachovávame nádej, lásku aj spomienky  na pozostalého, ktorý tak ostáva naďalej v našich životoch.

Ukážka z našej tvorby

Vaša Nezábudka

X