Rastliny dýchajú v miestnosti spolu s nami, vnášajú do izby  život a ozdravenie.

Zelené lesy na nás vplývajú blahodárne, predstavujú vitalitu a ponúkajú nám možnosť regenerácie. Čím ďalej, tým viac pociťujeme naliehavosť a hľadáme možnosti, ako si priniesť sviežosť lesa aj do zamestnania. Moderná spoločnosť často ponúka pracovné miesta v interiéry, kde trávime celé hodiny. Tam sme vystavení vplyvom škodlivín, elektromagnetickému smogu a formaldehydu. Elektrosmog vytvárajú počítače a rôzna elektronika, kým formaldehyd sa postupne uvoľňuje z nových tapiet, farieb, lepidiel, podlahovín a nábytku. Ich negatívny vplyv sa snažíme znížiť častým vetraním alebo vhodným výberom izbových rastlín.

Výnimočné izbové rastliny

Dracaena

Je to nenáročný izbový „drak“, ktorého si určite zamilujete. Čistí ovzdušie a pomáha neutralizovať prostredie, kde je elektromagnetický smog a formaldehyd. Rozptýlené svetlo v miestnosti s pravidelnou zálievkou stačí na to, aby sa mu darilo. Jeho práca a krása tak pozdvihne kvalitu v každom interiéry.

Zamioculcas

Tmavozelené  lesklé listy olivovej farby na dlhých, robustných stonkách pôsobia dominantne a elegantne. Je nenáročný, čo z neho robí ideálneho kolegu aj do tmavých kancelárskych priestorov. Ak ho zabudnete polievať bude len rád, keďže neznáša premokrenie a vodu si drží v dužinatých stonkách.

Sanseviera

Ľudovo svokrin jazyk, si opäť získava našu priazeň a to nie len vďaka svojej nenáročnosti na pestovanie. Dokáže pohlcovať škodliviny ako sú trichlóretylén, benzén, formaldehyd či elektrosmog. Prosperuje na priamom slnku, aj v izbe s rozptýleným svetlom. Vyžaduje minimálnu zálievku, čo predovšetkým ocenia zaneprázdnení a zábudliví, kým nadčasový, moderný vzhľad sanseviery efektne doplní dizajn v každej miestnosti.

Aloe

Sukulentná rastlina s malými nárokmi na pestovanie robí z aloe výborného adepta do tejto skupiny. Znesie priame slnko aj polotieň, stačí slabá zálievka a ponúka benefit liečivky, ktorý oceníte pri drobných poraneniach. Ak sa oparíte kávou, stačí si ranu potrieť s kúskom odrezaného listu. V kancelárii tak skrášli prostredie, očistí vzduch a bude Vašou prvou pomocou.

aloe vera v kvetináči izbové rastliny
Monstera

Z dominantných listov monstery s atraktívnymi zárezmi sa odparuje množstvo vody, čím zlepšuje výrazným spôsobom kvalitu ovzdušia v miestnosti. Chce mierne vlhký substrát s pravidelnou zálievkou a dostatkom svetla. Dariť sa jej bude aj v polotieni, ale rast sa spomalí.  Na listy sa usadzuje prach a ten je potrebný z času na čas utrieť, aby mohla monstera správne dýchať.

Crassula

Podľa  feng šuej je to strom šťastia, ktorý prináša peniaze a prosperitu. Crasula sa výborne hodí do pracovného prostredia a to nie len pre svoju krásu. Vhodné je vysadiť tento stom do ťažšieho kvetináča, aby mala rastlina dobrú stabilitu, keďže si vodu a živiny drží v dužinatých listoch na hrubých stonkách. Nenáročnosť pri pestovaní poteší, potrebuje len dostatok svetla a zalievame ju, až keď substrát preschne.

Spathiphyllum

Tieto pôvabné izbové rastliny sú známe svojou schopnosťou čistenia vzduchu, ktorá patrí medzi najlepšie vo svete flóry. S obľubou si preto nachádza miesto v našich domácnostiach a na pracoviskách. Jemné biele kvety kvitnú aj pol roka s minimálnou starostlivosťou. Vyžaduje len dostatok rozptýleného svetla a zálievky. 

lopatkovec izbové rastliny

Vymenované izbové rastliny majú minimálne nároky na starostlivosť. Ale ako všetko živé, čo je odkázané na našu opateru, potrebujú istú mieru pozornosti, aby boli vitálne a prosperovali. Nezabúdajme si sledovať množstvo zálievky, kontrolovať, či nemajú škodcov, v prípade potreby presadiť do väčšieho kvetináča a samozrejme aj prihnojovať. Ak má rastlina to správne miesto s dostatkom svetla a živín bude našim tichým spoločníkom aj niekoľko rokov.

Vaša Nezábudka

X