Srdečne zdravím všetkých, ktorí čítajú tieto riadky. Minule, keď som sa prechádzala okolo zeleniny v nákupnom centre, tak  som si všimla v ponuke vysadené bylinky. Sú síce určené a vypestované na rýchle spotrebovanie, ale s trochou snahy, dokážu rastlinky prežiť aj u Vás na okne. To som spomínala už v článku TU. Poďme sa spolu pozrieť na majorán a petržlen – petržlenovú vňať aj trošku inak. Tie ma v kvetináčoch upútali najviac.

bylinka zahrada v byte, rastliny v kvetinaci

Akú výhodu nám dokážu priniesť už spomínaný majorán a petržlen? Rady hľadám v knihách, ktoré sú venované bylinkám a od starších a skúsenejších.

Majorán

bylinky, zahrada v byte,

Má nenápadný a jemný kvet, no jeho vôňa je potešujúca a účinky blahodárne liečivé. Je to korenie, ktoré je všeobecne známe v našej domácej kuchyni. Polievky, omáčky, pečené mäso alebo plnky by bez neho nemali tú správnu chuť.

Smelo využívajte túto zázračnú bylinu vo varení, pretože zlepšuje činnosť žalúdka a čriev, čím očividne posilňuje imunitu. Odstraňuje plynatosť, hnačky a tlmí kŕčovité bolesti v brušnej dutine. Taktiež zmierňuje priebeh menštruácie. Má výrazné protizápalové, močopudné, dezinfekčné a potopudné účinky . Výrazný je jeho silne upokojujúci  vplyv na nervovú sústavu. Použivajte ho pri stresoch, nespavosti, migréne, pocitoch slabosti alebo žiaľu. Neoľutujete, dokáže zmierniť stavy úzkosti a napätie.

Jeho silice pri inhaláciách majú výrazný vplyv pri nachladnutí a pri astme.

Raz som v autobuse počula staré babky ako radili, že čaj uvarený z majoránky utišuje kašeľ, skúsila som to a môžem len odporúčať.

Neváhajte a určite si za spoločníka vyberte túto prírodou darovanú rastlinu, keď ju nabudúce uvidíte. Obstarajte si jej sušenú verziu na varenie, vyskúšajte čaj alebo silicu na inhalovanie. V každej forme prinesie úžitok. Určite majorán používajte často vo varení, ale nezabúdajte, že všetkého veľa škodí.

Majorán je prastará rastlina a podľa mýtov ho bohyňa krásy a lásky Afrodita považovala za symbol radosti.

Petržlen

Je to bežná zelenina a spoločnosť si začíname uvedomovať, že jedlo môže byť aj liek. Petržlen je výborná liečivá rastlina. Voňavá vňať v šalátoch, polievkach  a krásne sviežo zelené kučeravé listy potešia naše zmysly. Rovnako tak aj koreň v omáčkach, polievkach a prílohách.

Petržlen má vysoký obsah vitamínov, predovšetkým C a tiež provitamínu A, minerálov a stopových prvkov. Používa sa pri chorobách močových orgánov. Podnecuje tvorbu moču, pomáha pri močových kameňoch, zápale prostaty a odvodňuje organizmus. Zlepšuje chuť do jedla, čistí krv, pomáha pri nepravidelnej menštruácii a mierne zvyšuje pohlavnú žiadostivosť, v tomto smere sa považuje za rastlinu žien, rovnako ako zeler u mužov. Zlepšuje zrak a posilňuje srdcový sval. Upokojuje organizmus a celú nervovú sústavu.

petržlen, zahrada v byte, bylinky

Kučeravá petržlenová vňať je krásna v kvetináči a každá záhrada, aj tá v byte, by ju mala poskytovať čerstvú. Zlepšuje činnosť štítnej žľazy a funkciu nadobličiek. Petržlen ako čerstvú zeleninu treba používať čo najčastejšie. Pridávajte vňať do jedál, ale až po dovarení.

Niektoré látka petržlenu však pôsobia toxicky a konzumácia petržlenovej šťavy vo vysokých dávkach by mohli poškodiť pečeň alebo obličky, preto sa najme čerstvá šťava užíva s mierou. Neodporúča sa pri obličkových chorobách, v tehotenstve, počas dojčenia a pre malé deti.

V minulosti sa verilo, že petržlen dáva silu, preto ho gladiátori konzumovali pred zápasmi, ale tiež, že chráni pred nadmerným pitím vína.

Veľa radosti z ich pestovania Vám želám, veľa chuti do života a nech sa nám doma dobre varí.

Vaša Nezábudka.

One thought on “Záhrada v byte – bylinky

Comments are closed.

X