Karafiát a bonboniéra patria v našich spomienkach k sebe a sú nerozlučnou dvojicou, keď ide o narodeninové oslavy. Čokoláda ako sladká, milovaná pochúťka sa stala ich súčasťou.

Príroda nás obdarila aj v tomto prípade výnimočnou rastlinou a my sa môžeme tešiť z toho, čo všetko nám kakaovník prináša. Okrem lahodnej chuti má čokoláda a kakao pozitívny vplyv aj naše zdravie.

Kakaovník a jeho pestovanie

Je to legendami opradený vždyzelený nízky strom s listami dlhými až 30cm. Rastie v podraste dažďových lesov Strednej a Južnej Ameriky. Ak ho chceme vypestovať doma musíme sa čo najviac priblížiť podmienkam, ktoré má v prirodzenom prostredí. Je to len pre trpezlivých záhradkárov. Ideálne je celoročne vytápaný skleník, denná teplota okolo 25 stupňov a v noci 14. Vytvárame im tieň, pretože je pre nich ideálne rozptýlené svetlo. Používajú sa rôzne technické zariadenia , aby bola zabezpečená vysoká vzdušná vlhkosť okolo 80%. Závlaha má byť výdatná, ale neznáša premokrenie. Potrebuje ľahkú a priepustnú pôdu s kyslým až neutrálnym pH a s vysokým obsahom živýn, ktoré striedavo dodávame počas celého pestovania. Kvety opeľujeme len ručne. Zvláštnosťou tohoto stromu je to, že plody rástú na vyzretom dreve.

Posvätný strom

Blahodárne účinky na naše zdravie boli známe v Mayskej ríši a v ich kultúre mal tento strom posvätný význam. Kakové plody boli súčasťou ich národného bohatsva a používali sa aj ako platidlo. Dnes ich spracovaním získavame hlavne kakové maslo alebo prášok.

Zdravé kakao

Kvalitný kakaový prášok obsahuju kofeín, flovonoidy (antioxidanty), minerálne látky ako sú draslík, vápnik, horčík, zinok, železo, mangán, sodík, meď, fosfor, vitamíny A, B1, B2, B3, C, E a vlákninu. Toto jeho zloženie pozitívne vplýva na nervový systém, zlepšuje krvný obeh, pôsobí proti stresu a depresiám, niekedy zmierňuje migrény, znižuje krvný tlak a srdcovo cievne ochorenia, posilňuje imunitu a udržuje zdravé trávenie. Už dve – tri kocky denne, kvalitnej horkej čokolády, Vám spestria stravu. Čokoláda je bohatú na kalórie, takže to s ňou netreba preháňať.

Čokoláda

Bohatú tradíciu v jej spracovaní majú vo Švajčiarku a všeobecne známe sú aj pralinky z pravej belgickej čokolády. V krásnom balení sú ideálnym darčekom a v dnešnej ponuke si dokáže vybrať naozaj každý. Čokoláda a rôzne šľahačkové krémy, orieškové krémy, marcipány a netradičné príchute ako kokos, Cointreau krém, čokoláda plnená najrôznejšími likérmi , okrúhla krémová hrudka/Truffles, diabetické pralinky, ručne vyrábané belgické keksíky, tabuľková čokoláda, šálka horúcej čokolády s príchuťou chilli a mnoho iného pre každého z nás. Stačí si len vybrať.

Čokoláda v akejkoľvek podobe dokáže vylepšiť náladu a deň. V maličkostiach sa ukrýva krása života a malý kusok zamatovo jemnej krémovej chuti, ktorý sa rozpustí na jazyku k nim určite patrí. Je radosť obdarovať ňou druhých, a dopriať im tak kúsok luxusu, ktorý bude zabalený napríklad aj v podobe výbornej belgickej pralinky.

Vaša Nezábudka

X