Predzvesťou vianočných sviatkov je adventný čas, ktorý nám svojím symbolom štyroch nedieľ dáva možnosť vtiahnuť teplo do nášho domova. Adventná dekorácia a veniec so štvoricou sviec vytvára neopakovateľnú atmosféru očakávania a príprav.

adventná dekorácia v miske zo živej čečiny,v strede sú krémové sviečky,ozdoby tyrkysovej farby a prírodné doplnky

Práve adventné dekorácie sú novinkou, ktorá sa posledné roky teší veľkej obľube. Sviečky totiž nemusia zdobiť len veniec, ale akúkoľvek predlohu, ktorá zapasuje do Vášho príbytku. V móde sú misky, prútené a prírodné podstavce, stojany, dekorácie pozdĺžneho aj okrúhleho typu. Nápaditosť nemá hraníc, pričom samozrejme aranžmán je potrebné doladiť v štýle atmosféry nielen Vašej domácnosti, ale aj nadchádzajúcich vianočných sviatkov. Poďme si teda priblížiť paletu možností, ktorá Vám voľbu takejto dekorácie uľahčí.

Jednoduchosť misky

Táto praktická záležitosť je ideálna pre rušné domácnosti najmä vďaka svojej ľahkej manipulácií, pričom ju dokážete umiestniť takmer kdekoľvek. Vyvýšenie dekorácie, ktoré je spôsobené týmto typom podstavca, nádherne a nevtieravo doladí priestor, pričom sviečky vyniknú nielen v celej svojej kráse, ale aj farebnosti. Kompozícia ozdôb, ktoré celkovo utužia zimný dekór, tak dáva možnosť visiacim prvkom, ktoré môžu naozaj čarovne doladiť celú zimnú atmosféru, napr. hravosťou v podobe sánok, vianočným dotykom formou rolničky alebo ľadovou prírodou v žiarivých cencúľoch. Samozrejme jedinečnosť tohto osadenia môže spôsobiť aj výnimočný dekór misky, ktorý môže mať mnoho variácií.

Tip: Prednosťou tejto dekorácie je voľba živého ihličia, ktoré má v tomto aranžmáne aj dlhšiu trvácnosť. Práve v miske je totiž priestor pre florex (aranžovaciu hmotu), ktorú keď udržujete vlhkú, tak Vám dekorácia dlho vydrží a vonia čerstvou čečinou.

Obdĺžnikové podstavce – vodorovné osadenie

Nekonfliktné umiestnenie sviečok, ktoré sú rafinovane uložené vodorovne na podstavci je novodobým fenoménom kreatívneho zdobenia a zmyslu pre detail. Jedinečnosť tohto osadenia spočíva v postupnosti sviečok, ktoré budú týmto štýlom aj horieť. Tento typ je tiež veľmi praktickou dekoráciou, ktorá sa vo svojej dĺžke nádherne vyníma na prestretom stole, ale aj na vyvýšených miestach vďaka svoju svetelnému efektu sviec. Samozrejme medze sa nekladú ani v rozmanitosti podstavcov, od črepníka, po tácku až po presne na mieru vyrobené podstavce, ktoré svojou kreatívnosťou vedia naozaj okúzliť. Obdobou, alebo podobným variantom je aj štvorcový tvar, ktorý sa líši len v osadení sviec, pričom podstavce sú veľmi podobného prevedenia.

Inovatívne variácie

adventná dekorácia na prútenom základe v srdci s bielymi postupnými sviečkami, umelá čečina a prírodné zdobenie a zimný vtáčik

Práve spätosť s prírodou je v súčasnosti veľkým fenoménom mnohých dekorácií. U nás, v Kvetinárstve Nezábudka Prešov, sa venujeme práve týmto naturálnym typom a ponúkame rozmanitú škálu možností.Jedným z najobľúbenejších je práve prútená kreácia podstavcov, ktoré sa vypracúvajú do mnohých rozmanitých tvarov. To vytvára naozaj silný základ pre výnimočnú dekoráciu, ktorá vie mať sofistikované, ale aj hravé prevedenie. Či už si zvolíte praktickejší alebo komplikovanejší podstavec, prepojenosť zimného koloritu je prioritou pre zachovania tohto aranžmánu, ktorý rozozvučí u Vás doma zimný čas.

Farby

porcelánová nádoba a ružové sviečky s ľadovým zdobením a škriatkom na adventný čas

Je pravdou, že bielou alebo krémovou nič nepokazíte. Na druhej strane červená so zelenou už od nepamäti symbolizujú Vianoce, pričom zlatá a strieborné sa pýšia svojím slávnostným prevedením. No ak máte chuť rozozvučať atypické tóny aj počas Adventného času, nebojte sa siahnuť napríklad po kúzelnej pudrovo-ružovej, ktorá je nežná a nostalgická. Tiež je zaujímavá aj ľadovo modrá, ktorá disponuje s tóninou zimy a snehového kráľovstva vonku. Veď ani farbám sa popri prevedeniu medze nekladú.

adventná dekorácia na prútenom základe v srdci s modrými sviečkami, umelá čečina a prírodné zdobenie, adventná dekorácia a veniec

Adventné vence

advent z jedličkovej čečiny červené sviečky, jablko, škorica, sánky,pomaranč, adventná dekorácia a veniec

Samozrejme okrem adventných dekorácií netreba zabúdať na nevymierajúcu klasiku adventných vencov, ktorá stále podáva živý obraz o advente. Tie sú na trhu dlhodobo vyhľadávaným tovarom, ktorý naozaj svojím rozmanitým kreovaním ponúka najširšiu škálu možností. Najväčší trend tejto sezóny tvoria prírodné motívy, ktoré sú zdobené voňavou škoricou, sušenými pomarančmi, či neprekonateľným aromatickým badiánom.

„Už si len uvariť varené vínko, nadýchať sa čerstvej čečiny, zapáliť prvú sviečku a advent môže začať 🙂 .“

X